Om nätplatsen

3

Det som skrivs på den här nätplatsen bygger på två enkla faktum. Det ena är att vi överutnyttjar den här planeten. Det gäller antagligen både dig och mig, och det gäller med säkerhet mänskligheten som helhet. Åtminstone om vi anser att planeten ska behålla hyggliga förutsättningar för mer än just våra liv. Det andra faktumet – märkligt att det behöver sägas – är att överutnyttjandet inte är ett resultat av tillfälligheter, otur eller någon yttre kraft. Det är en direkt konsekvens av det vi tänker och gör, hur vi prioriterar och agerar. Vi sitter i vår egen båt.

Mycket av det icke hållbara tänkandet och handlandet har med ekonomi att göra. Trots att ordet ekonomi kan relateras tillbaka till det grekiska ordet för hus eller hushåll är den moderna ekonomin närmast motsatsen till hushållande med Jordens resurser. Visserligen skall resurserna enligt sunda ekonomiska principer användas ”effektivt”, men de ska användas, inte ligga still. De ska omvandlas till mänsklig konsumtion i allt hastigare takt i ett system där gränser inte erkänns och där värden reduceras till sådant som kan spela roller i produktionen och konsumtionen. Oftast går det så långt att den ekonomiska vinsten i sig, eller ”sysselsättningen” i det ekonomiska systemet, är tillräcklig för att motivera exploatering och konsumtion av naturen.

Denna inställning går inte att kombinera med hållbarhet hur mycket proponenterna för en sådan omöjlig ekvation än försöker. Därför behövs en grundlig förändring av dagens ekonomi. Det dominerande sättet att se på hållbar utveckling – som en balans mellan socialt, ekonomiskt och miljön – behöver också bytas ut. Det går nämligen inte att kompromissa med naturens system, och ekonomin måste alltså ses som underordnad natursystemen.

Vägen mot en realistisk ekonomi utvecklas på olika sätt på sidan – och i den bok du bör kunna se till höger – som problembeskrivningar, argument och lösningsförslag. Av alla relationer mellan människan och planetens framtid är det ekonomi och miljö som är i fokus. Miljön ger ju grundförutsättningarna för allt annat vi försöker nå, men etik och rättvisa är också centrala dimensioner. Min ståndpunkt är nämligen att lösningen på problemen är mycket mer än bara teknik. Klokare ekonomiska och politiska styrmedel räcker heller inte. Lösningarna måste innehålla nya normer och en förändrad etik.

Vi inte kan fortsätta att i huvudsak se miljön, Jorden, naturen – eller vad vi vill kalla det som ligger utanför samhället – som resurser: någonting som får sitt värde när vi kan göra varor av det, exploatera och konsumera. Fel är också det närmast oomstridda i samhället att om vi har större ekonomiska resurser så ger det oss mer makt att omvandla naturens resurser till just vår konsumtionsnytta. Fortsätter vi tänka och agera på det viset riskerar vi att sluta som sagans Kung Midas, ensamma och omgivna med det vi trodde var guld. Därför behöver vi också utveckla en etisk ekonomi.

Jag som skriver heter Karl Johan Bonnedahl och har länge varit intresserad av miljö-, samhällsplanerings- och utvecklingsfrågor, etik och filosofi. En del av intresset har blivit till ideellt engagemang men jag har också skrivit böcker; jag föreläser ofta om sådana här frågor och arbetar som docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Umeå Universitet.

karl.bonnedahl@gmail.com

Annonser

3 tankar om “Om nätplatsen

  1. Karin L skriver:

    Hej Johan, tack för uppskattning i decemberbloggandet. Nu skriver jag igen! Titt som tätt, en gång i halvåret ungefär… Läs gärna. http://millegrafos.blogspot.se/2015/05/ettor-och-nollor-i-omloppet.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Miljöcaféer

Tillsammans med vännerna Annika, Linus, Anders, Anna, Johanna, Inga, Carl, Robert, Sujy och Susanne - men inte alla samtidigt - arrangerade jag miljöcaféer i Umeå en kväll i månaden 2012 - 2016. Precis som den stora vida världen är Miljöcafévärlden nu mer oviss.

Onsdag 15/3 2017 händer dock detta:
Jordens Sista dygn - Ett öppet samtal efter Profilteaterns föreställning. Föreställningen (på Umestan, Profilteaterns lokal) börjar 19 och samtalet ca 21.

Vad krävs för en realistisk ekonomi?

Systematisk genomgång av ekonomins hållbarhetsproblem och förändringsbehov

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

En annan bok