Miljöcaféet & Miljöcafégruppen

Lämna en kommentar

Om du bor eller befinner dig i Umeå kanske du vill träffa andra miljöengagerade och delta i det vi kallar miljöcaféer? Meningen är att caféerna ska utgöra navet för Umeås miljöengagerade och platsen där både diskussion och handling förs framåt. Miljöcaféerna drivs av Miljöcafégruppen, fristående från etablerade föreningar, och verksamhetens första år gick i succéns tecken. Behovet var tydligen stort.

MILJÖCAFÉGRUPPEN

Under våren 2012 föddes tanken av Annika Burholm, och den stöddes av Anna Johansson, Linus Pettersson och mig, Kalle Bonnedahl. Vi hade turen att också få med oss Anders Wangel och Johanna Paulsson under 2012.

Sedan dess har Linus flyttat, Carl Brundin tillkommit i gruppen som planerar och håller i aktiviteterna – givetvis med ovärderlig hjälp av alla inbjudna gäster och den stora mängden besökare. I och med våren 2014 hann även Carl flytta vidare men istället tillkom Inga Kjellgren och under hösten även Robert Granström. Annikas tanke fortsatte att verka trots vissa våndor efter den tragiska sjukdom som tyvärr tog Annika från oss.

Under 2015 kom Sujy Lee in i gruppen och därefter Susanne Hjort medan Johanna flyttade vidare.

STARTEN

Starten 2012 skedde nästan från noll, utanför det etablerade föreningslivet, även om vi hade och har en hel del kontakter in i detsamma. Förväntningarna var ganska måttliga, men Miljöcaféets första år blev något helt annat än vad man kunde tro. Vi var vana med sammankomster av olika slag som lockade en handfull intresserade, och ofta kom de som man redan kände. Inget dumt med det, och konkurrensen mellan olika aktiviteter är ju monumental.

Första kvällen, i slutet av september 2012, kom 40-45 personer till en lokal som är gjord för ungefär så många. Andra gången, i oktober, kom det 60. Då var det fullt. Tredje gången kom 110. Då stod folk i angränsande rum och i trappen. Flera fick vända hemåt igen, och hade vi bara anat något liknande i förväg hade vi givetvis varit tvungna att stoppa folk, både på grund av brandskyddsbestämmelser och för att det knappast är särskilt kul att stå inklämd bakom en vägg när man trodde att man skulle gå på café.

Därefter införde vi ett system som innebar att man hämtade eller bokade gratisbiljetter i förväg. Lite överraskande blev det ändå fullt nästan varje måndag, men då ‘bara’ det tillåtna antalet 60-70 personer.

HOPPET OM EN EGEN LOKAL

Tiden som inhyrda på Bokcafé Pilgatan var fantastisk, men det var inte helt lätt att få tider där och lokalen blev dessutom alltså oftast alldeles för trång. Från och med våren 2014 blev det en ny lokal, trots att renoveringen av vad som var tänkt att bli ett Miljörörelsens hus i Umeå fortfarande pågick. Adressen är Kungsgatan 101 och huset som i planeringsskedet kallades Vargen (inte nödvändigtvis för att reta de skjutglada utan för att det är kvarterets beteckning) kom därefter att kallas Hållbarhetscentrum Vargen och även diverse andra namn.

Genom bytet kunde vi sluta med gratisbiljettsystemet  Gratis är det fortfarande, men du slipper hämta biljett i förväg. Fika finns till salu, men tills vidare krävs kontanter.

Oavsett lokal är Miljöcaféets valspråk oförändrat: Kom, inspireras och inspirera!

blå huset

 

Hela programmet inklusive det historiska kan du läsa om på angränsande sidor. Vissa av sammankomsterna kommenteras här i bloggen och på en Facebooksida som Robert sköter.

Alla i Miljöcafégruppen har länkar ut i miljörörelsen men gruppen och aktiviteterna står för sig själva, med ambitionen att skapa en viktig mötes- och inspirationsarena för alla med miljöintresse. Ungefär vad det går ut på försöker vi också förklara i vår idéplattform.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Miljöcaféer

Tillsammans med vännerna Annika, Linus, Anders, Anna, Johanna, Inga, Carl, Robert, Sujy och Susanne - men inte alla samtidigt - arrangerade jag miljöcaféer i Umeå en kväll i månaden 2012 - 2016. Precis som den stora vida världen är Miljöcafévärlden nu mer oviss.

Onsdag 15/3 2017 händer dock detta:
Jordens Sista dygn - Ett öppet samtal efter Profilteaterns föreställning. Föreställningen (på Umestan, Profilteaterns lokal) börjar 19 och samtalet ca 21.

Vad krävs för en realistisk ekonomi?

Systematisk genomgång av ekonomins hållbarhetsproblem och förändringsbehov

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

En annan bok