Miljöcaféer 2013

Lämna en kommentar

»»»»»»»»» VÅREN 2013: Café 5-9, utflykt nr 1 «««««««««««

Måndag 21 januari 2013
Skrönor från när och fjärran – berättelser från en resa i tid och rum och in i en hållbar värld.
Torbjörn Lahti
, verksam inom bland annat Esam, Sustainable Sweden och IEMEA, är en pionjär i arbetet att utveckla eko-kommuner m m. Torbjörn berättar om teorier bakom och sin mångåriga erfarenhet som ”förändringsagent”. Han tar också upp avsnitt ur sin senaste bok ”Hur man förändrar världar” (läs om sammankomsten). Kvällens värd: Anders.

Måndag 18 februari 2013
Skogen i våra hjärtan
Vad händer med våra skogar? Stig-Olof Holm, biolog, humanekolog, skogsägare, debattör och medlem i nätverket Skydda skogen, talar om ett hållbart brukande av nordsvenska skogar. Dessutom kommer Julia Pettersson, nätverksorganisatör för Fältbiologernas skogsnätverk, att diskutera skydd av skog (läs inför eller om sammankomsten). Kvällens värd: Kalle.

Måndag 18 mars 2013
Den gruvliga lagen – ger vinster idag och läckage i generationer
En verksamhet som lämnar efter sig hål i landskapet och gifter i marken kräver väl stränga miljölagar? Men dagens lagar är ett dåligt skydd för miljön. Om detta berättar 2012 års Västerbottning, Marie Persson från Tärnaby, grundare av Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck. De planerade nickelbrotten ligger mitt i Umeälvens källflöden i Björkvattsdalen, Tärnaby. Kvällens värd: Johanna. Läs om sammankomsten här.

Måndag 15 april 2013
Maten i våra magar
Idag är vi helt beroende av fossil energi för att mätta våra magar. Vad händer då vi passerat oljetoppen? Linus Pettersson ger sin bild av detta, och vad vi måste förändra för att hållbart trygga vår matförsörjning. Linus arbetar med förnybar energi, bl.a. biogas, hos LRF och är en av initiativtagarna till Ingenjörer för miljön i Umeå. Två lokalproducenter medverkar också: Kenneth Åström – http://www.gubboledjur.se/ – och Sibyl Sundling – http://www.oxvikensgard.se. Kvällens värd: Kalle. Läs om livsmedel här och om sammankomsten här.

Söndag 12 maj.
Besök på Nylidens ekogård
Gunvor och Fredrik Vennberg i Nyliden, Vännäs, driver en ekogård med åker, skog och äng, kor, får, hästar, höns och grisar, gårdsmejeri mm (www.karngardar.se). Samling för samåkning utanför bokcafé Pilgatan kl 13.45, avfärd kl 14, framkomst 14.30 och hemkomst kl 17-18. TA MED FIKAKORGEN (OBS!) Anmälan till Annika Burholm burholmannika@gmail.com (läs om besöket här).

Måndag 13 maj 2013
Vad gör de i Trönö?
Trönöbygden i Hälsingland har kommit en bit på väg i sin omställning bl.a. inom projektet ”Hållbara bygder”. Genom forskningscirkeln ”Trönös framtid i egna händer” har man gjort en idéskrift för att inspirera fler i bygden till att delta i arbetet. Om omställningen i Trönö berättar Lena Åkerlind som är engagerad i denna. Själv ska Lena öppna en ekobod med vegetariska livsmedel, mest basvaror, som annars inte finns i Trönö. Kvällens värd: Annika.

»»»»»»» HÖSTEN 2013: Café 10-13, utflykt 2-3, film nr 1-4 ««««««

Minifilmfestival, torsdag-söndag 19-22 september.
Filmvisning och samtal. filmprogrammet.
I samarbete med Folkets Bio visas fyra filmer under fyra kvällar. Varje film följs av samtal om hur vi kan arbeta med respektive fråga i Umeåregionen. Filmerna kostar 50 kr att se.

Torsdag 19 september 2013, 18.00
In Transition 2.0
Kulturhuset Klossen, Ålidhem
En berättelse om ”Omställningsrörelser” i några länder. Hur ställer vi om Umeå till en hållbar stad?

Fredag 20 september 2013, 18.00
Underkastelsen
Folkets Bio, Gärdesvägen 6
Bilden av kemikaliesamhället tecknas av Stefan Jarl. Men är det verkligen så allvarligt?

Lördag 21 september, 18.00
More than honey (obs byte av film: Världens säkraste kärnkraftverk flyttas till söndag).
Folkets Bio, Gärdesvägen 6
Våra pollinerare är hotade, så även vår matproduktion. Vad kan vi göra?

Söndag 22 september, 18.00
Världens säkraste kärnkraftverk
Folkets Bio, Gärdesvägen 6
Kärnkraftsolyckan påverkar fortfarande befolkningen i Fukushima, Japan. Hur säkra är de svenska verken?

Söndag 22 september, 10.00
Skördeutflykt
Vi samåker till Ängersjö, Alskogs grönsaksodling, för att vara med i skördearbetet. Gunnar Alskog, ansvarig för Alskogs Grönsaksodling, har arbetat med ekologiskt jordbruk i nästan 25 år och besitter mycket kunskap. Förutom praktiskt arbete finns möjlighet att köpa med av det som skördats. Ta med egen fika för pausen. Anmäl intresse till johanna.paulsson@studieframjandet.se senast 12 september. Restiden tar ca 40 minuter och vi stannar till klockan ett.

Måndag 23 september, 18.30
Ibland måste vi vara olydiga!
När är det okej att vara olydig? Vad innebär civil olydnad, varför vara olydig för att förändra samhället och hur? Maktens motmakt får form av personer och rörelser som verkar för samhällsförändringar. Ett sätt att utöva motmakt är genom civil olydnad – men hur funkar det, varför vara olydig och hur? Vad får det för konsekvenser för samhället och utövaren? Vad driver personer till att sitta i fängelse för vad de tror på? Panelen består av miljöaktivister som använder metoden och en filosof som ger ett moralfilosofiskt perspektiv.

Panelen består av Alva Sigtryggsson, 2012 års miljöhjälte, fältbiolog som arbetat för att bevara Ojnareskogen på Gotland, Miahabo Berkelder, klimat- och fredsaktivist som dömts gånger flera för civil olydnadsaktioner samt Kalle Grill, filosof vid Umeå universitet som intresserar sig för moralfilosofi och frågor om vad som är ”rätt” och ”fel”. Kvällens värd: Johanna. Läs här om kvällens tema i efterhand.

Söndag 20 oktober, 10.00
Skogsutflykt: Ekologisk restaurering
Vi samåker till Kroknäs där Stig-Olof Holm visar på återskapande av våtmarker och naturlig skogsföryngring i stället för plantage. Stig-Olof är biolog, humanekolog, skogsägare, debattör och hade ett uppskattat miljöcafé i våras om Skogen i våra hjärtan.

Anmälan till burholmannika@gmail.com senast 15 oktober för att fixa samåkningen. Meddela om du behöver eller kan erbjuda bilplats samt telefonnummer om Annika behöver ringa dig. Samling: Ridvägen 5, utanför Studiefrämjandet kl 10. Det kostar inget utöver samåkningen, vilket kan bli en tjuga eller så, det beror på hur många pers bilen tar. Fikakorg, rejäla skodon och varm jacka rekommenderas.

Måndag 21 oktober, 18.30
Varför biologisk mångfald?
Som ideell naturvårdare tar sig Sebastian Kirppu ibland på sig uppgiften att framföra skogens röst. Det märks att han brinner för skogen och att förmedla hur ohållbart vi lever. De spillror av mångfald som finns kvar måste värnas och industrin måste acceptera att skogen är grunden till vårt ekosystem. Kvällens andra talare är mer inne på marin mångfald och hur vi ska agera för att få ett rikare hav. Professor Agneta Andersson bedriver forskning vid Norrbyns marina havsforskningslaboratorium utanför Umeå. Ta gärna med frågor och pröva hur dina påståenden tas emot till diskussionen! Kvällens värd: Carl.

Måndag 18 november, 18.30
Är det bra med städer? Är Umeå bra?
Är det bra med städer? Vad utmärker en bra stad? Är Umeå en sådan? Göran Bergkvist, ledamot av Naturskyddsföreningens riksstyrelse, funderar högt och svarar på egna och andras frågor om hållbarhetsaspekter när städer förändras eller borde förändras. Göran har i många år intresserat sig för och debatterat samhällsplanering. Den centrala frågan är inte om utan hur miljörörelsen kan påverka stadens utformning. Kvällens värd: Anders.

Måndag 2 december, 18.30
Har naturen ett egenvärde?
”Miljövänner” värnar om naturen, medan ”exploatörerna” ser den som en resurs för oss människor att nyttja i vår jakt på tillväxt. En förenklad bild, javisst, men säkert en som många miljövänner i princip vill skriva under på. Å andra sidan är intrycken från många miljödebatter att miljövännerna och exploatörerna – när det kommer till kritan – ofta är rörande överens om en sak, nämligen att det i slutänden är mänsklig välfärd och mänskliga intressen som är det legitima målet för handlandet. Det är bara det att de ser olika vägar fram till det målet. Sålunda grundar sig även hållbarhetsbegreppet i sin vanliga tolkning på mänskliga behov – nutida och framtida. Kanske beror detta delvis på att tanken om ett ”naturens egenvärde” för många har kommit att framstår som underlig, och svår att försvara. Moralfilosofen Lars Samuelsson visar att denna tanke inte behöver vara särskilt underlig, och vad mera är, han kommer att hävda att många miljövänner behöver vädja till ett naturens egenvärde för att kunna försvara miljöinriktade åtgärder i politik och vardagsliv. Kvällens värd: Kalle.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Miljöcaféer

Tillsammans med vännerna Annika, Linus, Anders, Anna, Johanna, Inga, Carl, Robert, Sujy och Susanne - men inte alla samtidigt - arrangerade jag miljöcaféer i Umeå en kväll i månaden 2012 - 2016. Precis som den stora vida världen är Miljöcafévärlden nu mer oviss.

Onsdag 15/3 2017 händer dock detta:
Jordens Sista dygn - Ett öppet samtal efter Profilteaterns föreställning. Föreställningen (på Umestan, Profilteaterns lokal) börjar 19 och samtalet ca 21.

Vad krävs för en realistisk ekonomi?

Systematisk genomgång av ekonomins hållbarhetsproblem och förändringsbehov

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

En annan bok