Miljöcaféer 2014

Lämna en kommentar

»»»»»»» VÅREN 2014: Café nr 14-18, utflykt nr 4 ««««««

Inget januaricafé (det tidigare annonserade regnskogscaféet struket p.g.a. att föredragshållaren fått förhinder)

Måndag 24 februari, 18.30 OBS! Ny lokal: Kungsgatan 101.
Ingen gratisbiljett behövs längre.
Kan vi leva hållbart utan uppoffringar?
Kan vi leva ett modernt och bekvämt liv i Sverige och ändå ”rädda världen”? Christer Sanne presenterar en ny rapport som går från ord till siffror för att beskriva en hållbar livsstil år 2030. Christer Sanne är samhällsforskare, docent em. från KTH och har bl a skrivit boken ”Keynes barnbarn” (Formas). Hans rapport ”Hur kan vi leva hållbart 2030” kan laddas ned här http://www.naturvardsverket.se/978-91-620-6524-9 och en annan intressant rapport som handlar om miljöpolitik och rekyleffekten nås här: http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-5623-9.pdf Kvällens värd: Kalle (Sanne håller en föreläsning på universitetet, kl 10-12, i hörsal E, tisdag 25/2). Läs inför och efter sammankomsten.

Måndag 24 mars, 18.30 Kungsgatan 101 (ingen gratisbiljett behövs).
Demokratisera ekonomin!
Bankernas gyllene tid har passerat, och det samtidigt som vi står inför mänsklighetens största investeringsbehov. Det är dags att demokratisera det finansiella systemet. Jörgen Andersson ger exempel på lokala lösningar. Kvällens värdar: Annika och Johanna. Annika berättade inspirerat hur Jörgen hade påverkat henne, och det syns nästan på bilden hur Annika har jobbat för att få honom till Umeå:

IMG_20140324_183702Under kvällen fick vi också en genomgång om vad Studiefrämjandet vill med huset av Sfs verksamhetschef Kristina Engblom:

Kristina Sf

Från miljöcafégruppens sida är det förstås fortsatt viktigt att mötena blir en plattform för fortsatta aktiviteter, och då ser det ut så här ibland:

IMG_20140324_195127

NYINSATT: Måndag 7 april, 18.30 Kungsgatan 101 (ingen gratisbiljett behövs).
Klimatet – en fråga om värderingar?
FN:s klimatpanel släpper klimatrapport; kort inledning om rapportens huvuddrag. Louise Eriksson, forskare inom miljöpsykologi, om värderingar, attityder och vanor i relation till beteenden. Om vikten av att bryta vanor, på vilket sätt miljömedvetenhet har betydelse för milljövänliga beteenden samt den sociala och fysiska miljöns påverkan. Kvällens värd: Johanna. Håkan Wikell inledde kvällen genom att läsa från sin nya bok, satiren Igelkottsåret 2014:

Håkan W läser

Måndag 28 april, 18.30 Kungsgatan 101 (ingen gratisbiljett behövs).
En giftfri vardag, hur når vi dit?
Vi omges av tusentals farliga kemikalier. De finns i barnens kläder, konservburkar och plastmattor i våra hem. Försvinnande få är förbjudna. Kemikalier i vardagen kopplas nu allt tydligare till våra vanligaste folksjukdomar. Om detta berättar David Gunnarsson, Naturskyddsföreningen, men också om hur du kan göra kloka val
för att leva så giftfritt som möjligt – och påverka politiken. Kvällens värd: Anders.

Måndag 19 maj, 18.30 Kungsgatan 101 (ingen gratisbiljett behövs).
Permakultur, vad är det?
F.d. monokulturbonden Kenth Pettersson i Robertsfors berättar om självklarheter och svårigheter vid omställning till ett hållbart jordbruk. Annika Burholm m fl berättar om stadsodlingen i Umeå som i år går in på sitt femte år. Byte av fröer, sticklingar och annat grönt. Kvällens värd: Annika.

Lördag 24 maj, ca 10-15 (senast)
Ekologiskt vårbruk: Gårdsbesök
Studie-, fika- och arbetsdag hos Gunvor och Fredrik Vennberg, Nyliden, Vännäs. De driver en gård på ett mycket alternativt sätt. Samåkning från Studiefrämjandets lokal på Ridvägen. Oömma kläder (fjolårets mode :)). Anmälan med telefonnummer till burholmannika@gmail.com. Meddela gärna om du behöver eller kan ge skjuts.

»»»»»»» HÖSTEN 2014: Café 19-23  ««««««««

Måndag 15 september, 18.30, Kungsgatan 101
Ett kärnkraftsfritt Bottenviken!
Elisabeth Holmström och Erik Danielsson från Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken informerar om företaget Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki, ca 15 mil från Västerbottenskusten på andra sidan Kvarken. I september tar Finlands regering beslut om byggnadstillstånd. Frågan kommer därefter upp i finsk riksdag i oktober. Bråttom att agera – Viktigt samla in namn för ett kärnkraftsfritt Bottenviken. Kvällens värd: inga.kjellgren@studieframjandet.se

Måndag 22 september, 18.30, Kungsgatan 101
Olja eller mänskliga rättigheter?
Oljeföroreningar som brott mot mänskliga rättigheter i Nigeria. Amnesty Internationals landexpert för Nigeria, Rose-Marie Asker, talar om hur oljebolaget Shells föroreningar har haft en förödande inverkan på miljön och människorna i Nigeriadeltat. Rose-Marie Asker berättar om landet Nigeria, om situationen i
Nigerdeltat, och om Amnesty Internationals insatser för befolkningens rätt till hälsa, mat och vatten, och andra mänskliga rättigheter. Aktuell utställning på Vargen. Kvällens värd: karl.bonnedahl@gmail.com

Måndag 13 oktober, 18.30, Kungsgatan 101
Umeås (o)rena luft
Luften i centrala Umeå är vid vissa platser så dålig att människors hälsa påverkas negativt på grund av luftföroreningar. Kommunen har tagit fram ett förslag på åtgärder för att minska utsläpp av kvävedioxid och lösa hälsoproblem. Men vad görs åt Umeås bidrag till klimatförändringen? Sara Wård, miljöstrateg vid Umeå kommun, redogör för kommunens arbete och förslag samt berättar var och hur synpunkter kan lämnas. Kvällens värd: Johannapaulsson@gmail.com

Måndag 17 november, 18.30, Kungsgatan 101
Bra och/eller billig mat?
Vår kosthållning måste förändras för att hålla miljöbelastningen i schack. Vi enskilda konsumenter har vår uppgift och storhushållen sin. Hur ser denna del av omställningen ut idag, vad hindrar en snabbare utveckling? Deltagande av Eva Fröman (Ekomatcentrum), Ulla Dellkrans (kommunen) och Arne Lindström (LRF).
Kvällens värd: Anders Wangel

Måndag 8 december, 18.30, Kungsgatan 101
Afrikas sista koloni
Olja, fiske och jordbruksgödsel – tre anledningar varför Marocko med EU:s goda samvete ockuperar Västsahara. Dina pensionspengar kan göda Marockos ockupation – i strid med internationell rätt. Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm, berättar om situationen samt hur kampanjer och gott lobbyarbete kan ge resultat. Kvällens värd: Johanna Paulsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Miljöcaféer

Tillsammans med vännerna Annika, Linus, Anders, Anna, Johanna, Inga, Carl, Robert, Sujy och Susanne - men inte alla samtidigt - arrangerade jag miljöcaféer i Umeå en kväll i månaden 2012 - 2016. Precis som den stora vida världen är Miljöcafévärlden nu mer oviss.

Onsdag 15/3 2017 händer dock detta:
Jordens Sista dygn - Ett öppet samtal efter Profilteaterns föreställning. Föreställningen (på Umestan, Profilteaterns lokal) börjar 19 och samtalet ca 21.

Vad krävs för en realistisk ekonomi?

Systematisk genomgång av ekonomins hållbarhetsproblem och förändringsbehov

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

En annan bok