Mera sopor vill vi ha!

Lämna en kommentar

25 augusti, 2014 av Kalle

Sveriges Radios Ekot har idag (25/8) haft viktiga inslag om de ökade sopmängderna och helt riktigt kopplat samman dem med konsumtionen. Ekot rapporterar om en 50-procentig ökning av våra sopor på 20 år och att återvinning inte hjälper. Nej att lappa och laga där problemen visar sig hjälper förstås inte. Vi måste gå till problemets källa, d.v.s. frigöra oss från konsumtions- och tillväxthysterin.

Där blir den enkla matematiken plötsligt svår. Ska vi behöva köpa mindre för att förbruka mindre? (”sopor” kan ju ses som förbrukade värden) Vilken trist lösning!

att-sticka-huvudet-i-sanden_157230054

Nästan alla vill i slutänden ha mer sopor. Ropen på mer tillväxt och arbete skallar nästan mer än vanligt nu i valrörelsen, och de som ropar har ingen immateriell tillväxt att erbjuda. Röstar du på ett parti som ”få igång tillväxten” eller bara skapa mer jobb och företagande så där i allmänhet, då röstar du för ett parti som vill driva på sopmängderna. Det är så det fungerar, oavsett om vi vill förstå det eller ej.

När det gäller siffrorna påstods i Ekot att varje svensk ger upphov till nästan ett halvt ton sopor per år, men det stämmer tyvärr inte. Detta är bara mängden hushållsavfall (462 kg /svensk 2013). Mäter vi de totala mängderna (som vi givetvis också är ansvariga för) är mängden åtminstone tio gånger högre. Enligt den europeiska miljöbyråns statistik låg snittet i EU på 5,2 ton 2008 (vi ligger nära EU-snittet för hushållssoporna). Hur fördelningen ser ut för olika orsaker/aktiviteter visas i bilden nedan (från EEA). Soporna vi hanterar hemma är alltså bara en knapp tiondel.

EUs waste streams 2010

Lämna en kommentar

Miljöcaféer

Tillsammans med vännerna Annika, Linus, Anders, Anna, Johanna, Inga, Carl, Robert, Sujy och Susanne - men inte alla samtidigt - arrangerade jag miljöcaféer i Umeå en kväll i månaden 2012 - 2016. Precis som den stora vida världen är Miljöcafévärlden nu mer oviss.

Onsdag 15/3 2017 händer dock detta:
Jordens Sista dygn - Ett öppet samtal efter Profilteaterns föreställning. Föreställningen (på Umestan, Profilteaterns lokal) börjar 19 och samtalet ca 21.

Vad krävs för en realistisk ekonomi?

Systematisk genomgång av ekonomins hållbarhetsproblem och förändringsbehov

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

En annan bok